اشترملروستای منبت ایران، شاهکارهایی که از چوب خشک سبز می شوند
به گزارش وبلاگ معمای ویژه، خبرنگاران-گروه استان ها: هنوز چند فرسنگی با شهر تویسرکان فاصله داری که تابلویی نظرت را به خود جلب می نماید، به اشترمل مهد مبل و منبت ایران زمین خوش آمدید، جمله ای که ناخودآگاه انسان را کنجکاو آشنایی با قابلیت های این روستا می نماید.
اشترمل روستایی است که وقتی وارد آن می شوی تا چشم کار می نماید کارگاه هایی خودنمایی می نماید که بر در هر یک از آنها آثار بی نظیری از منبت کاری بر روی مبل به چشم می خورد و سراسر روستا پر است از چوب های گردو، گویی که به شهر چوبی وارد شده ای!
مردان بسیاری در هر کدام از کارگاه ها هنرمندانه مشغول خلق شاهکاری از خود هستند که هر آنچه از زیبایی آنها بگویی باز هم نتوانسته ای حق مطلب را اداکنی، نقش های برگرفته از دوران هخامنشی و دوران ایران باستان با هنر دست منبت کاران روستای اشترمل بر روح بی جان چوب های گردو جان می گیرد.
انسان با تماشای هر کدام از نقش های حک شده برروی چوب گویی به دنیای دیگری سفر می نماید، هنرمند منبت کار با حوصله وصف ناشدنی و با هنرمندی بی نظیر خود خلاقانه طرح هایی را بروی چوب خلق می نماید که هر کدام در نوع خود بی نظیر است.
هنرمند منبت کار تلفیقی از حوصله و ذوق خود را به کار گرفته تا با چند قلم و اسکنه ای فلزی ذهنیات خود را با خطوط کوفی، نقوش اسلیمی، ختایی و گل، مرغ، شیر، فیل، طرح های هخامنشی و صد ها طرح دیگر بر روی چوب های بی جان نقش کند.
هنر دست هنرمند و صنعتگر اشترمل با ادراک و احساس و اندیشه و خلاقیت در می آمیزد تا باز هم شاهکاری بی نظیر را از خود بر جای گذارد.
روستای اشترمل در یک منطقه کوهستانی واقع است که نقاط بالادست و پایین دست روستا اختلاف سطح زیادی دارند و بیش از 70 درصد مردم این روستا به صنعت مبل و منبت مشغول هستند به طوریکه این هنر و صنعت موجب شده تا در این روستا مهاجرت معکوس اتفاق بیافتد و مهاجرت افراد به روستا موجب افزایش جمعیت آن شده است.
روستای اشترمل یکی از چندین روستای صنایع دستی استان همدان است که شغل غالب مردم روستا صنایع دستی است و استان همدان دارای روستاهای بسیاری بوده که در حوزه رشته های مختلف صنایع دستی مانند، قاب سازی، مروا بافی، چرم و غیره فعال هستند.
روستاهای هدف صنایع دستی در استان همدان علاوه بر اشتغالزایی سهم مهمی را در صادرات غیر نفتی ایفا می نمایند و می توانند علاوه بر رونق مالی موجب جذب گردشگری به استان همدان شوند و از همین رو قرار بر این است که هر ساله یک یا دو روستا از روستاهای هدف صنایع دستی استان همدان برای جذب اعتبارات و ردیف بودجه ای معرفی شوند.
یکی از منبت کاران این روستا در تبادل نظر با مهر گفت: تویسرکان قطب فراوری مبل و منبت در استان همدان است و مبل و منبت تویسرکان از نظر کمی و کیفی در سطح کشور و حتی خارج از کشور ظرفیت های فراوانی دارد.
احمد بیاتی با بیان اینکه در شهرستان بیش از سه هزار کارگاه مبل و منبت فعال است، گفت: بیشتر این کارگاه ها در روستاهای سیدشهاب، اشترمل، جیجانکوه، عین آباد و شهر تویسرکان است و در سرکان نیز خراطی های خوبی فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه مبل تویسرکان اکنون در مریانج، ملایر، تهران، مشهد و دیگر شهرهای کشور به فروش می رسد، بیان نمود: باید بازار متمرکز مبل در تویسرکان راه اندازی گردد.
وی با تأکید بر قدمت دیرینه صنعت مبل و منبت در تویسرکان، گفت: متأسفانه بعضی شهرها داعیه شهر منبت را در استان دارند ولی تویسرکان از نظر کمی و کیفی در این زمینه در استان اول است و در کشور نیز حرف برای گفتن دارد.
یکی دیگر از هنرمندان عرصه مبلمان منبت نیز درباره مسائل این رشته گفت: علاوه بر افزایش قیمت مواد اولیه وهزینه های بالای حمل و نقل، کمبود نقدینگی کارگاه های فراوریی از مهمترین مسائل منبت محسوب می گردد.
عباس ترکاشوند گفت: آثار فراوریی هنرمندان منبت کار همدانی به علت کمبود نقدینگی برای رویه کوبی و کارگاه رنگ به صورت خام به تهران و دیگر نقاط کشور ارسال می گردد.
وی گفت: آثار هنری منبت کاران همدانی پس از تکمیل در دیگر استان ها با قیمت های بسیار زیادی به فروش می رسد و سود حاصل از آن به جای اینکه به جیب هنرمند برود نصیب دلالان و فروشندگان می گردد.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در تبادل نظر با وبلاگ معمای ویژه در خصوص روستاهای هدف گردشگری گفت: روستاهای هدف گردشگری در سال های اخیر اعتبار خاصی نداشته و تنها در حد یک اسم بوده است.
ریحان سروش مقدم با اشاره به اینکه امیدواریم روستاهای هدف گردشگری در سفر هیئت دولت به همدان در ردیف بودجه ای قرار بگیرند، بیان نمود: پیشنهاد شده است که روستاهای ویژه صنایع دستی نیز مد نظر قرار بگیرد و این موضوع تصویب شد.
وی در ادامه اضافه کرد: روستاهای هدف صنایع دستی هم به آمار جاذبه ها اضافه می گردد چون بعضی روستاها در استان وجود دارد که جزو روستاهای هدف گردشگری نبود اما صنایع دستی در آن روستاها فعال است.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان بیان داشت: در روستاهای هدف صنایع دستی به حدی اشتغال در حوزه صنایع دستی زیاد است که مهاجرت معکوس اجرا شده است به طوریکه روستائیان از شهر به روستا برگشتند.
ریحان سروش مقدم در ادامه سخنانش بیان داشت: روستاهای مختلف مثل روستای کاج، روستای اشترمل، روستای آورزمان و غیره در این زمره قرار می گیرند.
وی گفت: 15 روستای هدف صنایع دستی پیشنهاد شده است که واجد شرایط هستند و بالای 70 درصد در این روستاها شاغلین صنایع دستی هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: روستاهای هدف صنایع دستی در استان زیاد بوده و حداقل آن 15 روستا است که در آنها بالای 30 درصد و یا بیشتر شاغل صنایع دستی هستند.
سروش مقدم در این خصوص گفت: برای اینکه بتوان برای روستاهای هدف صنایع دستی بودجه و تسهیلات جذب کرد قرار بر این شده است که سالی یک روستا معرفی گردد.
وی بیان داشت: به دلیل اینکه این روستاها بازار کار دارند هدف صنایع دستی شده اند و پیگیر این هستیم که ردیف بودجه ای برای این روستاها جذب گردد.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی استان همدان نیز در تبادل نظر با وبلاگ معمای ویژه درخصوص روستاهای هدف صنایع دستی گفت: روستاهای زیادی در استان همدان وجود دارد که کار اهالی روستا صنایع دستی است.
علیرضا قاسمی با اشاره به اینکه در روستاهای هدف صنایع دستی استان رشته های مختلف صنایع دستی فعال است، عنوان داشت: قرار بر این است که هر سال یک یا دو روستا از استان به عنوان روستای هدف صنایع دستی معرفی شوند که برای امسال روستای اشترمل و روستای سید شهاب تویسرکان مد نظر قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه هدف از معرفی روستاهای هدف صنایع دستی تقویت صنایع دستی در این روستا ها است، گفت: آموزش صنعتگران در رشته های مختلف مبل و منبت و طراحی، افزایش کیفیت فراوریات، تجهیز کارگاه ها، اعطای تسهیلات به شاغلین در حوزه صنایع دستی، یاری به تامین مواد اولیه و شکوفایی بیشتر صنایع دستی استان از جمله اهداف معرفی روستاهای هدف صنایع دستی است.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی استان همدان در ادامه سخنانش بیان نمود: در حال حاضر 33 هزار و 600 نفر در حوزه صنایع دستی در 21 هزار کارگاه در سطح استان همدان فعالیت می نمایند.
قاسمی با اشاره به اینکه خوشه های مبل و منبت در تویسرکان و ملایر فعال است، اضافه کرد: پنج هزار و 400 نفر از صنعتگران استان همدان دارای بیمه هستند.
وی در ادامه به برگزاری برنامه نشان ملی در سرانجام شهریور ماه در استان کمانشاه اشاره داشت و اضافه کرد: در حال حاضر مشغول جمع آوری آثار صنعتگران هستیم و استقبال بی نظیر بوده است.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی استان همدان با بیان اینکه صنایع دستی استان همدان دارای 36 نشان ملی و 10 مهر اصالت هستند، گفت: 21 نشان ملی در دو سال اخیر کسب شده است که با توجه به استقبال بی نظیر صنعتگران برای نشان ملی در امسال پیش بینی می گردد این تعداد در امسال سه یا چهار برابر گردد.
با این تفاسیر باید تاکید داشت که استان همدان در کنار جاذبه های طبیعی و تاریخی مختلف دارای پتانسیل های قوی مانند روستاهای هدف صنایع دستی است که پرداختن و توجه به این روستاها علاوه بر رونق مالی برای استان و ایجاد اشتغال می تواند زمینه مهمی در جذب گردشگر به سمت استان همدان باشد.
خبرنگار: زهرا ذوالفقاری
منبع: خبرگزاری مهر