ناسا از زیستگاه مریخی ساخته شده با چاپگر سه بعدی رونمایی کرد
به گزارش وبلاگ معمای ویژه، سازمان فضایی آمریکا از یک واحد مسکونی روی زمین رونمایی نموده که قرار است به عنوان محل اقامت آزمایشی برای آماده شدن فضانوردان جهت اعزام به مریخ مورد استفاده قرار گیرد.
این مکان شبیه سازی شده که با یک چاپگر بزرگ سه بعدی ساخته شده، مجهز به چهار اتاق کوچک و یک باشگاه ورزشی است. فضانوردان در این مکان گیاهان غذایی پرورش می دهند، ورزش می نمایند، آزمایش انجام می دهند و به طور منظم تحت نظر قرار می گیرند تا دانشمندان بتوانند دریابند یک سال زندگی در مریخ چه تأثیری بر بدن و فکر آنان خواهد گذاشت.
این مرکز در پایگاه تحقیقاتی بزرگ آژانس فضایی ایالات متحده در هیوستون تگزاس واقع است و عملکرد فضانوردان در چارچوب سه پروژه برنامه ریزی شده تحت عنوان کاوش سلامت و عملکرد خدمه (CHAPEA) مورد آنالیز قرار خواهد گرفت.
اسکات اسمیت، سرپرست آزمایشگاه بیوشیمی تغذیه در مرکز فضایی ناسا، می گوید: مهم نیست چنین چیزی چقدر چالش برانگیز، بزرگ یا گران قیمت باشد چرا که در هر صورت انجام آن روی زمین از انجام آن در فضاپیما آسان تر است. وقتی می خواهیم تحلیل عضلات را آنالیز کنیم افراد را در رختخواب قرار می دهیم، وقتی می خواهیم کمبود ویتامین دی را در افرادی که دور از نور خورشید به سر می برند آنالیز کنیم به قطب جنوب می رویم. حالا هم که می خواهیم محیط های ایزوله و استرس زا را آنالیز کنیم، اتاق هایی مانند این می سازیم.
قرار است اولین گروه داوطلبان، که شامل 4 نفر هستند، در تابستان سال جاری در ماه ژوئن اقامت خود در این محل را آغاز نمایند. ناسا می گوید میخواهد سلامت جسمی و روانی آن ها را برای درک بهتر توانمندی انسان جهت تحمل انزوای طولانی زیر نظر بگیرد.
به این منظور اعضای خدمه منابع غذایی محدودی خواهند داشت و باید منابع را با دقت به احتیاجهایشان تخصیص دهند. گریس داگلاس محقق ارشد در آزمایش های کاوش سلامت و عملکرد خدمه گفت به وسیله داده های جمع آوری شده، ناسا نحوه استفاده از منابع به وسیله فضانوردان در مریخ را بهتر درک خواهد نمود.
وی با بیان اینکه این پروژه با حجم بزرگی از محدودیت های بسیار سخت روبرو است، افزود: ما اینگونه می توانیم بفهمیم که چگونه می توان با تهیه تدارکات از فضانوردان حمایت کرد. این اطلاعات واقعاً مهمی برای تصمیم گیری در خصوص منابع حیاتی مورد احتیاج در آن سیاره خواهد بود.
داوطلبان در خانه ای به مساحت 160 متر مربع به نام مارس دون آلفا (Mars Dune Alpha) زندگی خواهند کرد. این خانه شامل دو حمام و سرویس بهداشتی، یک مزرعه عمودی برای پرورش سبزیجات (شامل گوجه فرنگی)، یک اتاق ویژه مراقبت های پزشکی، یک اتاق برای استراحت (شامل کنسول های بازی پلی استیشن و نینتندو) و چند اتاق کار است.
این واحد ساختمانی در یک محفظه هوایی قرار گرفته است که فضای محیط مریخ را شبیه سازی می نماید. بعلاوه یک تردمیل در درون پایگاه دارد که فضانوردان می توانند به صورت معلق روی تسمه های آن راه بروند. دانشمندان می گویند به این وسیله حرکت در گرانش کمتر سیاره سرخ بازسازی می گردد. آن ها همچنان از این تردمیل برای شبیه سازی پیاده روی های طولانی در سطح مریخ و همینطور تمرینات جمع آوری نمونه ها و داده ها استفاده خواهند کرد.
جهت شبیه تر شدن هرچه بیشتر این محل با مریخ، حدود 22 دقیقه تاخیر ارتباطی بین ساکنان و دنیا خارج وجود خواهد داشت درست مشابه آنچه فضانوردان در سیاره سرخ هنگام برقراری ارتباط با زمین تجربه می نمایند.
نام اعضای اولین تیم آزمایشی هنوز معین نشده، با این حال آژانس فضایی آمریکا با تاکید بر داشتن مدارک تخصصی در رشته های علوم بنیادین نظیر ریاضی، فناوری و مهندسی اعلام نموده است که انتخاب داوطلبان از معیارهای استاندارد ناسا برای متقاضیان برنامه های فضانوردی پیروی خواهد نمود. شرکت نمایندگان بعلاوه در صورت تمایل می توانند زیستگاه و محل آزمایش را ترک نمایند. در صورت وقوع این احتمال، دو نفر جایگزین برای آنان انتخاب خواهند شد.
در این پروژه محققان به طور مرتب واکنش خدمه را به موقعیت های استرس زا (نظیر محدودیت در دسترسی به آب یا خرابی تجهیزات) آزمایش می نمایند.
دکتر داگلاس در این باره می گوید: وقتی از ماه به سمت مریخ حرکت می کنیم، محدودیت های منابع بسیار بیشتری نسبت به ایستگاه فضایی بین المللی خواهیم داشت و بسیار دورتر از زمین یا هرگونه کمکی از زمین خواهیم بود.
زیستگاه ساخته شده بعلاوه یک ویژگی خاص دیگر نیز دارد: اینکه مصالح و تجهیزات به کار رفته در آن با استفاده از چاپگر سه بعدی ساخته شده است. آقای داگلاس در این خصوص می گوید: این یکی از فناوری هایی است که ناسا به عنوان پتانسیلی برای ساخت زیستگاه بر روی سطوح سایر سیاره ها و یا ماه در نظر می گیرد.
ناسا در حالی مشغول انجام مراحل اولیه آماده سازی ها برای ماموریت به مریخ است که بیشتر تمرکز این سازمان بر روی ماموریت های آینده آرتمیس قرار گرفته است. قرار است در چارچوب ماموریت های آرتمیس برای اولین بار در نیم قرن گذشته پای بشر بار دیگر به کره ماه برسد.
سازمان فضایی آمریکا می گوید امیدوار است در اوایل دهه سی میلادی نخستین انسان را در سفری که 9 ماه طول خواهد کشید به سیاره سرخ بفرستد.
منبع: انتخاب