خاصیت و اثر مهم برای زیره سیاه

به گزارش وبلاگ معمای ویژه، کاراوی یا زیره سیاه یک گیاه و ادویه منحصر به فرد است که سالیان سال در آشپزی و فراوری دارو های گیاهی مختلف کاربرد داشته است. هرچند معمولا آن را به اشتباه دانه معرفی می نمایند، اما این غلاف قهوه ای کوچک در واقع میوه خشک گیاه زیره است (نام علمی.Carum carvi L).

خاصیت و اثر مهم برای زیره سیاه

طعم کمی تلخ و خاکی زیره سیاه یادآور گیاهانی نظیر شیرین بیان، گشنیز، انیسون و رازیانه است و می توان آن را به صورت کامل یا آسیاب شده در انواع غذا های شیرین و خوش طعم مانند نان، شیرینی، کاری و خورش استفاده کرد. گاهی اوقات ترکیب آن در شربت های دارویی نیز به چشم می خورد. در واقع آن را می توان از عطاری ها و یا به شکل فرمولاسیون دارویی از داروخانه های سراسر کشور تهیه کرد.

به طور کلی از زیره سیاه به صورت دارویی در قالب شربت و مکمل، به شکل چای و یا در پخت غذا های متفاوت استقبال فراوانی می گردد. بعلاوه می توان اسانس روغنی آن را مستقیما روی پوست ماساژ داد و از خواص جادویی آن بهره مند شد.

از طرفی دیگر تحقیقات تازه نشان می دهند: ترکیبات معطر کاراوی که مسئول طعم متمایز آن هستند، ممکن است فواید سلامتی ارزشمندی مانند بهبود هضم را نیز به همراه داشته باشند. تمامی نکاتی که در ادامه اشاره می شوند به وسیله وب سایت مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند.

مواد مغذی

زیره دارای طیف گسترده ای از مواد مغذی لازم است. بویژه آهن، روی، کلسیم و فیبر.

تنها 6.7 گرم زیره سیاه شامل محتویات زیر است:

- کالری: 22

- پروتئین: 1.3 گرم

- چربی: 0.9 گرم

- کربوهیدرات: 3.34 گرم

- فیبر: 2.6 گرم

- مس: 6.7 درصد ارزش روزانه (DV)

- آهن: 6.1 درصد DV برای زنان

- منیزیم: 5.4 درصد DV

- منگنز: 4.8 درصد DV برای زنان

- کلسیم: 3.6 درصد DV

- روی: 4.6 درصد DV برای زنان

علاوه بر این، زیره سیاه دارای منبع غنی از آنتی اکسیدان های تقویت نماینده سلامتی از جمله لیمونن و کاروون است.

3 اثر و خاصیت جالب زیره سیاه

زیره سبز و سیاه قرن ها است که در طب سنتی و محلی به وسیله مردم نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار داشته اند. جالب توجه است که تحقیقات اولیه کاملا علمی از چندین مورد از این مزایا پشتیبانی می نمایند.

- زیره سیاه می تواند التهاب را کاهش دهد

چندین ترکیب از کاراوی دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی هستند.

در حالی که التهاب یکی از پاسخ های طبیعی بدن محسوب می گردد، التهاب مزمن می تواند منجر به بروز بیماری های مختلفی از جمله بیماری التهابی روده (IBD) گردد. علائم آن نیز ممکن است از زخم تا کرامپ، نفخ، اسهال، اضطرار در دفع مدفوع و تحریک بافت گوارشی متفاوت باشد.

در مطالعه ای روی موش های مبتلا به IBD، هم عصاره زیره سیاه و هم اسانس روغنی آن التهاب را در بافت روده بزرگ به مقدار دارو های رایج مبتنی بر استروئید کاهش دادند. البته با وجود چنین نتایج امیدوار نماینده ای، همچنان به تحقیقات انسانی بیشتری احتیاج است.

- زیره سیاه می تواند روند هضم سالم را بهبود ببخشد

زیره در تمام طول تاریخ برای درمان چندین بیماری گوارشی از جمله سوء هاضمه و زخم معده کاربرد گسترده داشته است.

در این میان تعدادی از مطالعات انسانی با جامعه آماری کوچک نشان می دهند که اسانس روغنی زیره سیاه بافت ماهیچه صاف دستگاه گوارش را شل می نماید و در نتیجه علائم سوء هاضمه مانند نفخ، کرامپ و درد را تسکین می دهد.

هرچند مکانیسم دقیق این عملکرد ناشناخته است، به نظر می رسد که ظرفیت ضد میکروبی زیره سیاه تا حدودی مسئول باشد. برای مثال یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که اسانس روغنی زیره سیاه از رشد باکتری های مضر روده جلوگیری می نماید و در عین حال باکتری های مفید را دست نخورده باقی می گذارد. این دسته از باکتری های مفید مواد مغذی مختلفی فراوری می نمایند، التهاب را کاهش می دهند، هضم را بهبود می بخشند و از سلامت سیستم ایمنی حمایت می نمایند.

مطالعه مشابه دیگری نیز ثابت کرد که عصاره زیره سیاه می تواند به خوبی با باکتری هلیکوباکتر پیلوری که عامل ایجاد زخم معده و التهاب گوارشی است، مبارزه کند. با این حال باز هم به مطالعات بیشتری در این زمینه احتیاج است.

- زیره سیاه ممکن است باعث کاهش وزن گردد

زیره ممکن است از کاهش وزن و حفظ ترکیب بدن در شرایط سلامت کامل حمایت کند.

در یک مطالعه 90 روزه روی 70 زن، آن هایی که روزانه 30 میلی لیتر محلول روغن زیره 10 درصد مصرف می کردند، کاهش قابل توجهی در وزن، شاخص توده بدنی (BMI) و درصد چربی بدن خود نسبت به کسانی که تنها دارونما دریافت می کردند، گزارش دادند. آن ها بعلاوه شاهد کاهش قابل ملاحظه ای در کالری کل و کربوهیدرات دریافتی در مقایسه با گروه دارونما بودند.

دانشمندان تصور می نمایند که این اثرات ممکن است به علت تغییرات مثبت در باکتری های روده باشد که بر تنظیم هورمون، متابولیسم چربی و اشتها تاثیر می گذارند.

دوز مصرفی و عوارض جانبی احتمالی

زیره به اشکال مختلفی از جمله میوه کامل (یا دانه)، کپسول، اسانس روغنی و عصاره موجود است. بیشتر انواع موجود از این محصول جادویی بلعیده می شوند، اما فرمولاسیون اسانس روغنی رقیق شده تا 2% را می توان با خیال راحت روی پوست سالم بدون زخم استفاده کرد.

تا به حال دوز مشخصی برای مصرف زیره سیاه به وسیله متخصصین توصیه نشده است، اما بعضی تحقیقات نشان می دهند که 1 تا 6.7 گرم کاراوی کامل تقسیم شده به 3 دوز روزانه احتمالا بی خطر و در عین حال موثر است.

بیشتر افراد سالم زیره سیاه را به خوبی تحمل می نمایند و عوارض جانبی کمی در چنین جمعیت هایی گزارش شده است. با این حال به علت تحقیقات ایمنی ناکافی، بچه ها یا زنان باردار و شیرده نباید آن را مصرف نمایند. علاوه بر این هر کسی که اختلال عملکرد کبدی یا کیسه صفرا دارد باید از مصرف زیره سیاه اجتناب کند، زیرا بعضی شواهد نشان می دهند که این ترکیب می تواند تخلیه کیسه صفرا را مهار کند.

منبع: عصر ترکیه

منبع: فرارو

به "خاصیت و اثر مهم برای زیره سیاه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خاصیت و اثر مهم برای زیره سیاه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید